DAB+

A DAB+, vagyis a földfelszíni digitális rádiózás a közép-európai régióban eléggé gyerekcipőben jár, míg a nyugati országokban már javában "élesben" üzemel, egyes országokban pedig a jelenleg is széles körben elterjedt (analóg) FM-adóhálózatok lakapcsolását tervezik, illetve hajtják végre. De Magyarországon és környékén még jó pár évig működni fog ez a hullámsáv, akár párhuzamosan is a digitális sugárzással.

Magyarországon csak bizonyos régiókban lehet fogni a digitális műsorokat, de magyar nyelvű adásokat csak Budapest 30-80 km-es körzetében, illetve azokon a területeken, ahol a szlovák digitális sugárzás elérhető. Itt csak a szlovák közszolgálati rádió Pátria nevű adása sugároz magyar nyelvű műsorokat napi 12 órában.

Ha már Szlovákia, akkor az alábbiakban ismertetném lakóhelyemen és környékén fogható digitális műsorokat, amelyeket Pozsony adójáról vettem a 12C csatornán (227.36 MHz):
forrás: radia.skSRo 1 - Rádio Slovensko
SRo 3 - Rádio Devin
SRo 4 - Rádio_FM
SRo 5 - Pátria rádió/Radio Slovakia International
SRo Rádio Litera
SRo Rádio Junior
Anténa Rock
Rádio Lumen
Rádio Jemné
Rádio VLNA

De nem csak Szlovákiából fogtam digitális adást, hanem Ausztriából is. Itt Bécsből sugározzák az adásokat a 11C csatornán Wien 9/DC Tower adóról. Teljesítménye 13 kW, ezzel Bécset és nagyjából 60 kilométeres körzetét fedi le a digitálisan sugárzott jel. Vétele távolabb is lehetséges, főleg a magasabban fekvő területeken, de tropo segítségével síkvidéki területeken is elérhetők az adások. Jelenleg 12 csatorna fogható, amelyeket az alábbiakban ismertetnék:
forrás: fmscan.org
Technikum CITY
Technikum ONE
Big City Life
ERF Plus
ENERGY
ARABELLA
Radio MEGA
ARBÖ-Radio
NOW radio
Radio Maria
Sout Al Khaleej
Mein Kinderradio
És ha ez még nem volt elég, szlovén digitális adásokat is fogtam a 10D csatornán, Pohorje adóról - igaz, még gyengébb minőségben. A csatornán lévő adások az alábbiak:
forrás: fmscan.org
SLO 1 PRVI
VAL 202
SLO 3 ARS
Radio Slovenia International
Radio 1
Radio 2
Radio Antena
Radio BOB
Radio Center
Radio Rock Slovenija
Radio Ognjisce
Glasbeni Radio
A-Radio
Az oldal a világ legkönnyebben használható weboldalkészítőjével, a Mozellóval készült.

 .